NAKDİ TAZMİNAT DAVASI
NAKDİ TAZMİNAT TALEBİ HAKKINDA
1-Barışta güven ve asayişi korumak, kaçakçılığı men takip ve tahkikle görevli olanların bu görevlerinden dolayı ya da görevleri sona ermiş olsa bile yaptıkları hizmet nedeniyle derhal veya bu yüzden maruz kaldıkları yaralanma veya hastalık sonucu ölmeleri veya sakat kalmaları halinde nakdi tazminat talebinde bulunabilir. 3713 sayılı Kanun kapsamında yardım almaya hak kazanan kamu görevlileri hakkında 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümleri uygulanmaktadır.
2- 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanununun 21. maddesinde ''Kamu görevlilerinden yurtiçinde ve yurtdışında görevlerini ifa ederlerken veya sıfatları kalkmış olsa bile bu görevlerini yapmalarından dolayı terör eylemlerine muhatap olarak yaralanan, (DEĞİŞİK İBARE RGT: 03.05.2013 RG NO: 28636 KANUN NO: 6462/1) (KOD 5) engelli hâle gelen, ölen veya öldürülenler hakkında 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümleri uygulanır.3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu Ek Madde 3 - (EKLENMİŞ MADDE RGT: 23.01.2017 RG NO: 29957 KHK NO: 684/1; EKLENMİŞ MADDE RGT: 08.03.2018 RG NO: 30354 MÜKERRER KANUN NO: 7074/1) 21 inci maddenin birinci fıkrasının (a), (h), (i) ve (j) bentleri kapsamında terör eylemi nedeniyle yaralanmış olup ilgili mevzuatına göre malul sayılmamaları nedeniyle aylık bağlanmayanlardan, talepleri üzerine 13/7/1953 tarihli ve 4/1053 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Vazife Malullüklerinin Nevileri ile Dereceleri Hakkında Nizamname hükümlerine göre derece tespiti yapılanlara, bu dereceleri esas alınarak aşağıda yazılı gösterge rakamlarının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda, nakdi tazminat karar tarihini takip eden aybaşından başlamak üzere aylık bağlanır.'' şeklinde belirtilmiştir.
3- 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanunun 1. maddesinde Kanunun amacı "Barışta güven ve asayişi korumak, kaçakçılığı men takip ve tahkikle görevli olanların bu görevlerinden dolayı ya da görevleri sona ermiş olsa bile yaptıkları hizmet nedeniyle derhal veya bu yüzden maruz kaldıkları yaralanma veya hastalık sonucu ölmeleri veya sakat kalmaları halinde ödenecek nakdi tazminat ile birlikte bağlanacak aylığın ve bu yüzden yaralanmaları halinde ödenecek nakdi tazminatın" esas ve yöntemlerinin saptanması olarak belirlenmiştir.
4-Aynı kanunun 2. Maddesinde kanunun kapsamı; "İç güvenlik ve asayişin korunması veya kaçakçılığın men, takip ve tahkiki konularında görevlendirilen; Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personelini, Silahlı Kuvvetler mensuplarını (...) " kapsamaktadır.
5-Madde 3 ile de "Bu kanun kapsamına girenlerden; Ölenlerin kanuni mirasçılarına, en yüksek Devlet Memuru brüt aylığının (Ek gösterge dahil) 100 katı tutarında, Yaşamak için gerekli hareketleri yapmaktan aciz ve hayatını başkasının yardım ve desteği ile sürdürebilecek şekilde malül olanlara 200 katı, diğer sakatlananlara (a) bendinde belirtilen tutarın % 25'inden % 75'ine kadar, yaralananlara ise % 20'sini geçmemek üzere sakatlık ve yaralanma derecesine göre nakdi tazminat ödenir. " hükmü düzenlenmiştir.
NAKDİ TAZMİNAT DAVASI AÇABİLMEK İÇİN NASIL BİR YOL İZLENMESİ GEREKMEKTEDİR ?
1-Barışta güven ve asayişi korumak, kaçakçılığı men takip ve tahkikle görevli olanların bu görevlerinden dolayı ya da görevleri sona ermiş olsa bile yaptıkları hizmet nedeniyle derhal veya bu yüzden maruz kaldıkları yaralanma veya hastalık sonucu ölmeleri veya sakat kalmaları halinde 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu göre görev yapmış olduğu komutanlığa gerekli başvuruları yapmak zorundadır.
2-2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun İdari Makamların Sükutu başlıklı 10. maddesinde ''1. İlgililer, haklarında idari davaya konu olabilecek bir işlem veya eylemin yapılması için idari makamlara başvurabilirler. 2. (Değişik: 10/6/1994-4001/5 md.) Otuz gün içinde bir cevap verilmezse istek reddedilmiş sayılır. İlgililer otuz günün bittiği tarihten itibaren dava açma süresi içinde, konusuna göre Danıştaya, idare ve vergi mahkemelerine dava açabilirler. Otuz günlük süre içinde idarece verilen cevap kesin değilse ilgili bu cevabı, isteminin reddi sayarak dava açabileceği gibi, kesin cevabı da bekleyebilir. Bu takdirde dava açma süresi işlemez. Ancak, bekleme süresi başvuru tarihinden itibaren dört ayı geçemez. Dava açılmaması veya davanın süreden reddi hallerinde, otuz günlük sürenin bitmesinden sonra yetkili idari makamlarca cevap verilirse, cevabın tebliğinden itibaren altmış gün içinde dava açabilirler.'' şeklinde belirtilmiştir.
3-Görüldüğü üzere nakdi tazminat alınabilmesi için öncelikle görev yapmış olduğunuz komutanlığa başvuruda bulunma zorunluluğunuz bulunmaktadır. Yapmış olduğunuz başvuruya komutanlık tarafından 30 gün içinde cevap verilmemesi durumunda idare mahkemesinde dava açılabilir. Şayet görev yapmış olduğunuz komjtanlık 30 gün içinde size bir cevap vermiş olması durumunda eğer bu cevap kesin değilse verilen cevabı red sayarak dava açılabileceği gibi 4 ay boyunca kesin cevabı da bekleyip o şekilde de dava açılabilecektir.
NAKDİ TAZMİNAT DAVASINDA YETKİLİ MAHKEME
Nakdi tazminat davalarında yetkili mahkeme 2577 sayılı İYUK'a göre personelin görev yaptığı yerin idari yargı yetkisi yönünden bağlı olduğu bölge idare mahkemesinin bulunduğu yerdeki idare mahkemesi yetkilidir.
NAKDİ TAZMİNAT DAVASINDA AVUKATA NASIL VEKALET VERİLİR ?
Nakdi tazminat davasında kişi avukat ile anlaşmış ise avukatın bilgilerini alarak notere başvurur. Burada bilgilerin notere verilmesi ve genel dava vekaletnamesi çıkartılmak istendiği iletilir. Çıkartılan genel dava vekaletnamesi avukata verilir ve avukat bu vekaletname ile birlikte mahkemeye başvurur ve tüm dava sürecini bu vekalet ile yürütür. Barışta güven ve asayişi korumak, kaçakçılığı men takip ve tahkikle görevli olanların bu görevlerinden dolayı ya da görevleri sona ermiş olsa bile yaptıkları hizmet nedeniyle derhal veya bu yüzden maruz kaldıkları yaralanma veya hastalık sonucu ölmeleri veya sakat kalmaları halinde personel nakdi tazminat alabilmek için Anayasal hakkı olan dava açma hakkını kullanıp hakkını aramalıdır.