×
SÖZLEŞMELİ ER VE ERBAŞLARIN ''90 (DOKSAN) GÜN ÜZERİNDE RAPOR ALINMASI'' SEBEBİ İLE SÖZLEŞMELERİNİN FESHİ
 SÖZLEŞMELİ ER VE ERBAŞLARIN 90 GÜN ÜZERİNDE RAPOR ALINMASI SEBEBİ İLE SÖZLEŞME FESHİ İDARİ İŞLEMİNİN
 İPTALİ DAVASI 

90 GÜN ÜZERİNDE RAPOR ALINMASI SEBEBİ İLE SÖZLEŞME FESHİ

1-6191 Sayılı Sözleşmeli Erbaş Ve Er Kanunun Sözleşmenin İdarece Feshi başlıklı 6. Maddesinde ''Sözleşmenin yapılmasını müteakip; a) Barışta ve savaşta, görevini icra ederken veya görevi dolayısıyla bir saldırıya, kazaya uğrayan ya da bir meslek hastalığına yakalananlar, b) Kanser, tüberküloz, kronik böbrek yetmezliği ile ruh ve sinir hastalıkları gibi sağlık kurulları raporlarında uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösterdiği belirtilen bir hastalığa yakalananlardan, toplam olarak ve fiilen üç yılı geçmemek şartıyla tedavi, istirahat veya hava değişimine tabi tutulanlar, hariç olmak üzere, sözleşmeli erbaş ve erlerin hava değişimi ve istirahat süresinin toplamı, istirahat ve hava değişiminin başladığı tarihten geriye doğru son bir yıl içerisinde (yatarak tedavi olma süreci hariç) üç ayı geçemez. Sürenin hesaplanmasına en son alınan hava değişimi ve istirahat süresi dahil edilir. Hava değişimi ve istirahat süresi üç ayı geçenlerin sözleşmeleri feshedilerek Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişikleri kesilir.'' şeklinde belirtilmiştir.

2-Kanun metninde açıkça izah edildiği üzere ''sözleşmeli erbaş ve erlerin hava değişimi ve istirahat süresinin toplamı, istirahat ve hava değişiminin başladığı tarihten geriye doğru son bir yıl içerisinde (yatarak tedavi olma süreci hariç) üç ayı geçemez.".  Bu durumda istirahat ve hava değişiminin başladığı tarihten geriye doğru son bir yıl içerisinde verilmiş olan istirahat ve hava değişimi raporları dikkate alınacaktır.

3-Kanun lafzına bakıldığında, sözleşme feshinin gerçekleşmesi için; "sözleşmeli erbaş ve erlerin hava değişimi ve istirahat süresinin toplamı, istirahat ve hava değişiminin başladığı tarihten geriye doğru son bir yıl içerisinde (yatarak tedavi olma süreci hariç) üç ayı geçemez.  Sürenin hesaplanmasına en son alınan hava değişimi ve istirahat süresi dahil edilir. Hava değişimi ve istirahat süresi üç ayı geçenlerin sözleşmeleri feshedilerek Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişikleri kesilir.'' denmek suretiyle sözleşme feshi için alınan istirahat ve hava değişimi raporlarının üç ayı geçmesi gerekmektedir.

4-Şayet raporlar,  istirahat ve hava değişiminin başladığı tarihten geriye doğru son bir yıl içerisinde verilmemişse ya da alınan toplam rapor süresi 3 aydan fazla değilse sözleşme feshi için neden olarak gösterilemeyecektir. Söz konusu raporlar kişiye "kanser, tüberküloz, kronik böbrek yetmezliği ile ruh ve sinir hastalıkları gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığa" ilişkin olarak verilmişse, Bu raporlar da 3 aylık fesih nedeni kapsamında sayılamayacaktır. Raporların niteliği "iş göremezlik" raporu şeklindeyse, bu raporların verildiği süreler de tedavi kapsamında sayılıp, sözleşme fesih nedeni olarak gösterilemeyecektir. 

90 GÜN ÜZERİNDE RAPOR ALINMASI SEBEBİ İLE SÖZLEŞME FESHİ İDARİ İŞLEMİNE KARŞI DAVA AÇILABİLİR Mİ?

90 gün üzerinde rapor alınması sebebi ile sözleşmesi feshedilen sözleşmeli er ve erbaş derhal idari işlemin iptali davasını açmalı ve yürütme durdurma da talep edilmelidir. Yürütme durdurma kararı alınırsa kişi kurumun talebi üzerine tekrar görevli olduğu yere gönderilir. Bu esnada dava esastan görülmeye devam eder. Esas karar da olumlu geldiğinde kişi çalışmaya devam eder. 

90 GÜN ÜZERİNDE RAPOR ALINMASI SEBEBİ İLE SÖZLEŞME FESHİ İDARİ İŞLEMİNİN İPTALİ DAVASI ZAMANAŞIMI NEDİR ?

90 gün üzerinde rapor alınması sebebi ile işlemleri sonlandırılan sözleşmeli er ve erbaşlar bu yöndeki kararın kendilerine tebliğinden itibaren 60 gün içerisinde idari mahkemelerde dava açmalıdır. Nitekim 60 günlük bu süre hak düşürücü süredir ve bu sürelerin geçmesi ile birlikte bir daha dava açılması mümkün değildir. Kişi bu işleme karşı süresi içerisinde dava açmaz ise ne yazık ki bu hakkını kaybettiğinden dolayı işsiz kalma durumu kesinleşmiş olacak ve büyük ekonomik sıkıntılar içerisine girebilecektir.

90 GÜN ÜZERİNDE RAPOR ALINMASI SEBEBİ İLE SÖZLEŞME FESHİ İDARİ İŞLEMİNİN İPTALİ DAVASI KİME KARŞI AÇILIR ?

90 gün üzerinde rapor alınması sebebi ile ilişiği kesilen sözleşmeli er ve erbaş yukarıda da dile getirdiğimiz üzere bu davayı 60 gün içerisinde hangi kuruma bağlı olarak çalışıyor ise o kuruma karşı dava açmalıdır.

90 GÜN ÜZERİNDE RAPOR ALINMASI SEBEBİ İLE SÖZLEŞME FESHİ İDARİ İŞLEMİNİN İPTALİ DAVASI NEREDE AÇILIR ?

90 gün üzerinde rapor alınması sebebi ile ilişiği kesilen sözleşmeli er ve erbaş iptal davasını idare mahkemesinde ve görev yaptığı yerin idari yargı yetkisi yönünden bağlı olduğu bölge idare mahkemesinin bulunduğu yerdeki idare mahkemesinde açmalıdır.

90 GÜN ÜZERİNDE RAPOR ALINMASI SEBEBİ İLE SÖZLEŞME FESHİ İDARİ İŞLEMİNİN İPTALİ DAVASINDA HARÇ VAR MIDIR ?

90 gün üzerinde rapor alınması sebebi ile sözleşmenin feshi iptali davasında harçların ödenmesi şarttır. İdari davaların açılması sırasında başvuru harcı ve karar harcının yatırılması zorunludur. Yine davanın açılması sırasında posta ve sair masraflar için de masraf ücreti yatırılır. Yürütme durdurma istenmiş ise yürütme durdurma harcının da yatırılması gerekir. Harçlar yatırılmadan dava açılmış ise mahkeme harç tamamlama müzekkeresi gönderir ve süre verir. Bu süreler içerisinde harç yine yatırılmazsa dava reddolunur.

90 GÜN ÜZERİNDE RAPOR ALINMASI SEBEBİ İLE SÖZLEŞME FESHİ İDARİ İŞLEMİNİN İPTALİ DAVASINDA AVUKATA NASIL VEKALET VERİLİR ?

90 gün üzerinde rapor alınması sebebi ile sözleşmenin feshi iptali davasında kişi avukat ile anlaşmış ise avukatın bilgilerini alarak notere başvurur. Burada bilgilerin notere verilmesi ve genel dava vekaletnamesi çıkartılmak istendiği iletilir. Çıkartılan genel dava vekaletnamesi avukata verilir ve avukat bu vekaletname ile birlikte mahkemeye başvurur ve tüm dava sürecini bu vekalet ile yürütür. 90 gün üzerinde rapor alınması sebebi ile sözleşmesi feshedilen sözleşmeli er ve erbaş Anayasal hakkı olan dava açma hakkını kullanıp hakkını aramalıdır. 

Diğer Yazılar
İŞVERENİN HAZIRLAMASI GEREKLİ OLAN ÖZLÜK DOSYASI HAKKINDA
BOŞANMADA MAL REJİMİ DAVASI
BOŞANMA DAVASI
HİZMET TESPİT DAVASI
SORUŞTURMA İZNİNE İTİRAZ
İDARENİN HİZMET KUSURU NEDENİYLE TAZMİN SORUMLULUĞU
TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ PERSONELİNİN YARALANMA SEBEBİ İLE NAKDİ TAZMİNAT HAKKI
GÜVENLİK SOUŞTURMASININ OLUMSUZ SONUÇLANMASI NEDENİYLE SÖZLEŞME FESHİ
UZMAN ERBAŞLARIN UZMAN ÇAVUŞLUĞA TERFİ ETTİRİLMESİ DAVASI
UZMAN ERBAŞ OLUR RAPORU ALAMAYAN ADAYLARIN İZLEYEBİLECEĞİ HUKUKİ YOL
UZMAN ERBAŞ KANUNU KENDİNDEN İSTİFADE EDİLEMEME ANAYASA MAHKEMESİ İPTALİNİN HUKUKİ DEĞERLENDİRMESİ
SÖZLEŞMELİ ER VE ERBAŞLARIN ''90 (DOKSAN) GÜN ÜZERİNDE RAPOR ALINMASI'' SEBEBİ İLE SÖZLEŞMELERİNİN FESHİ
UZMAN ÇAVUŞLARIN ''90 (DOKSAN) GÜN ÜZERİNDE RAPOR ALINMASI'' SEBEBİ İLE SÖZLEŞMELERİNİN FESHİ
7068 SAYILI GENEL KOLLUK DİSİPLİN HÜKÜMLERİ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMENİN KABUL EDİLMESİNE DAİR KANUN KAPSAMINDA MESLEKTEN ÇIKARMA CEZASI
7068 SAYILI GENEL KOLLUK DİSİPLİN HÜKÜMLERİ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMENİN KABUL EDİLMESİNE DAİR KANUN KAPSAMINDA UZUN SÜRELİ DURDURMA CEZASI
7068 SAYILI GENEL KOLLUK DİSİPLİN HÜKÜMLERİ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMENİN KABUL EDİLMESİNE DAİR KANUN KAPSAMINDA KISA SÜRELİ DURDURMA CEZASI
7068 SAYILI GENEL KOLLUK DİSİPLİN HÜKÜMLERİ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMENİN KABUL EDİLMESİNE DAİR KANUN KAPSAMINDA AYLIKTAN KESME CEZASI
6413 SAYILI TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ DİSİPLİN KANUNU KAPSAMINDA SİLAHLI KUVVETLERDEN AYIRMA CEZASI
6413 SAYILI TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ DİSİPLİN KANUNU KAPSAMINDA HİZMETE KISA SÜRELİ DEVAM CEZASI
6413 SAYILI TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ DİSİPLİN KANUNU KAPSAMINDA HİZMET YERİNE TERK ETMEME CEZASI
6413 SAYILI TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ DİSİPLİN KANUNU KAPSAMINDA KINAMA DİSİPLİN CEZASI
6413 SAYILI TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ DİSİPLİN KANUNU KAPSAMINDA UYARMA DİSİPLİN CEZASI
6413 SAYILI TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ DİSİPLİN KANUNU KAPSAMINDA AYLIKTAN KESME CEZASI
UZMAN ERBAŞ KANUNU KENDİNDEN İSTİFADE EDİLEMEME ANAYASA MAHKEMESİ İPTALİNİN HUKUKİ DEĞERLENDİRMESİ
KENDİSİNDEN İSTİFADE EDİLEMEME SEBEBİ İLE SÖZLEŞMENİN FESHİ İDARİ İŞLEMİ
ATAMANIN İPTALİ DAVASI
SUBAY, ASTSUBAY, UZMAN ERBAŞ ile SÖZLEŞMELİ ERBAŞ ve ER ADAYLARININ SAĞLIK RAPORU NEDENİYLE ELENMESİ
UZMAN ERBAŞLAR BAKIMINDAN HARCIRAH DAVASI
SUBAY, ASTSUBAY VE UZMAN ERBAŞLAR BAKIMINDAN SİCİL İPTAL DAVASI
1632 SAYILI ASKERİ CEZA KANUNU KAPSAMINDA İTAATSİZLİKTE ISRAR EDENLERİN CEZASI
ALTAY HUKUK & DANIŞMANLIK Tüm Hakları Saklıdır. © 2022 Medyatör İnteraktif