BOŞANMA DAVASI
1-Boşanma davası, evlilik birliğinin mahkemenin boşanma kararıyla sona erdirilmesi için açılan inşai nitelikte bir dava türüdür. Boşanma davaları, anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davası olmak üzere iki farklı şekilde açılabilir.
2-Boşanma davasının nasıl açılacağı, anlaşmalı veya çekişmeli boşanma davalarından hangisinin tercih edildiğine göre değişir. Ancak, her iki tür boşanma davası da Aile Mahkemesi’nde açılır. Boşanmak isteyen taraflardan biri iki nüsha dava dilekçesi, varsa eklemek istediği belgeleri ve nüfus cüzdan fotokopisini ekleyerek Aile Mahkemesi’nde boşanma davası açabilir. Boşanma davası dilekçesi, boşanma sebeplerini, bu sebeplerin nasıl ispat edileceğini, tanıkların ad-soyad ve adreslerini, bazı kurumların elinde olup mahkemeden yazı yazılarak getirtilmesi talep edilen belge veya kayıtlara ilişkin açıklamaları da içermelidir.
ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR?
1-Çekişmeli boşanma davaları, taraflar arasında boşanmaya esas teşkil eden vakıaların çekişmeli olduğu boşanma davalarıdır. Çekişmeli boşanma davası, Medeni Kanun m.161-m.166 arasında düzenlenen hem “genel” hem de “özel” boşanma sebeplerine dayanılarak açılabilir:
2-Çekişmeli boşanma davasında genel boşanma sebepleri: Örneğin, şiddetli geçimsizlik, mizaç uyuşmazlığı nedeniyle sürekli tartışma, tehdit, hakaret, şiddet, güven sarsıcı davranışlar, cinsel ilişkiden kaçınma, eşi doğal olmayan yoldan cinsel birleşmeye zorlama, eşlerin aile bireylerine kötü davranması, hakaret etmesi, evlilik yükümlülüklerini yerine getirmeme gibi evlilik birliğinin temelinden sarsılması neticesine yol açan, her olayda ayrı ayrı değerlendirilmesi gereken sınırsız sayıda neden “genel boşanma nedenleri” arasında yer alabilir. Genel boşanma nedenleri, evlilik birliğini temelinden sarsan her türlü olay olarak tanımlanabilir.
3-Çekişmeli boşanma davasında özel boşanma sebepleri: Özel boşanma sebepleri Medeni Kanun’da sınırlı sayıda belirlenmiştir. Kanunda belirlenen bu nedenler dışında özel boşanma sebebine dayalı dava açılamaz. Özel boşanma sebeplerine dayalı çekişmeli boşanma davası açan eş, sadece özel boşanma sebebini ispatlamakla yükümlüdür. Karşı tarafın kusurlu olduğunu ispat yükümlülüğü yoktur. Özel boşanma sebeplerine dayanan çekişmeli boşanma davası açma sebepleri şunlardır:
-Zina (aldatma) nedeniyle çekişmeli boşanma davası,
-Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış nedeniyle çekişmeli boşanma davası,
-Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme,
-Terk nedenine dayalı çekişmeli boşanma davası,
-Akıl hastalığı nedenine dayalı çekişmeli boşanma davası.
4-Çekişmeli boşanma davasında sadece boşanma sebepleri değil, boşanmada hangi tarafın daha kusurlu olduğu, maddi ve manevi tazminat, nafaka, velayet, ev eşyalarının paylaşımı vb. gibi konularda çekişmenin yaşandığı bir dava türüdür.
ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR?
1-Anlaşmalı boşanma davası, herhangi bir adliyedeki aile mahkemesinde açılabilir. Yetkili mahkemenin belirlenmesi açısından tarafların ikametgahının bir önemi yoktur. Taraflar uygun gördükleri bir adliyenin aile mahkemesinde anlaşmalı boşanma davası açabilirler. Anlaşmalı boşanma davasının en önemli unsuru anlaşmalı boşanma protokolü olarak kabul edilir. Aile mahkemesi, tarafların hazırladığı anlaşmalı boşanma protokolünü esas alarak boşanma kararı verir.
2-Çekişmeli boşanma davasında uygulanan usuller anlaşmalı boşanma davasında uygulanmaz; yani karşı tarafa tebligat gönderme, cevap dilekçesi veya ön inceleme aşaması gibi aşamalar geçilerek doğrudan duruşma günü verilir. Tarafların hazırlayarak imzaladığı protokol aile mahkemesi hakimi tarafından duruşmada onaylanarak boşanma kararı verilir.
BOŞANMA DAVASI NEREDE AÇILIR? YETKİLİ VE GÖREVLİ MAHKEME
1-Boşanma davası, aile mahkemesinde açılır. Aile mahkemesi, TMK 184. maddede yer alan özel usul kurallarını da dikkate alarak genel hükümlere göre yargılama yapar.
2-Yukarıda açıkladığımız üzere anlaşmalı boşanma davası herhangi bir adliyenin Aile Mahkemesi’nde açılabilir. Örneğin, taraflar İstanbul-Bakırköy’de ikamet etse bile İstanbul Anadolu adliyesinin Aile Mahkemesi’nde anlaşmalı boşanma davası açabilirler.
3-Çekişmeli boşanma davasında ise bazı yetki kuralları vardır. Çekişmeli boşanma davasına bakmaya yetkili mahkeme ise şu şekilde belirlenir:
-Davalı tarafın yerleşim yeri aile mahkemesinde çekişmeli boşanma davası açılabilir.
-Davacı tarafın yerleşim yeri aile mahkemesinde çekişmeli boşanma davası açılabilir.
-Boşanmak isteyen eşlerin son 6 aydan beri ikamet ettikleri yerdeki aile mahkemesinde çekişmeli boşanma davası açılabilir.
BOŞANMA DAVASININ MALİYETİ NEDİR? DAVA AÇMA ÜCRETİ NE KADAR?
Davacı, dava harç ve giderlerine mahkeme veznesine peşin olarak yatırmak zorundadır. Dava harç ve giderleri yatırılmadan mahkemeye sadece boşanma dilekçesi verilmesi davanın görülmesini sağlamaz. Harç ve giderler davanın başında eksik yatırılmışsa hakim davacıya harç ve giderleri tamamlaması için süre verir. Verilen bu sürenin sonunda dava harç ve giderleri yatırılmazsa davanın açılmamış sayılmasına karar verilir.
AVUKATA BOŞANMA VEKALETNAMESİ NASIL VERİLİR?
1-Boşanma davasını bir avukat yardımı ile açmak ve devam ettirmek için elbette bir avukata vekaletname verilmesi gerekmektedir. Dava sırasında mahkemedeki tüm iş ve işlemlerin vekil sıfatıyla yürütülmesi için bu vekaletname gereklidir. Türkiye’de yaşayan kişiler noter marifetiyle avukatına vekalet verebileceği gibi yurt dışında yaşayan kimseler ise Türkiye’deki avukatlara konsolosluk aracılığıyla vekaletname verebilirler. Ancak bazı özel durumlar için özel vekaletnameler verilmesi gerekmektedir. Boşanma davaları da bu özel durumlardan biridir.
2-Genel olarak söylemek gerekirse, bir kişinin eşinden boşanmak, çocuklarının velayetinin kendisine verilmesini istemek, nafaka ya da tazminat gibi hususlarda talepte bulunmak için avukatına özel boşanma vekaletnamesi vermesi gerekmektedir. Noterde hazırlanan bu vekaletnamede tüm bu yetkiler sıralanmalı ve özellikle bu vekaletnamelerin fotoğraflı olması gerekmektedir. Avukata verilecek olan vekaletnamenin hazırlanması için avukatın da noterde bulunmasına gerek yoktur. Kişiler kendi başlarına notere giderek ilgili avukatın vekaletname bilgilerini notere bildirip vekaletnameyi hazırlayabilirler.
3-Yurt dışındaki kimselerin de ilgili konsolosluğa giderek örneğin Kayseri'de bulunan bir boşanma avukatına vekaletname çıkarması mümkündür. Bu durumda ilgili kişi, hazırlanan bu vekaletnameyi avukatına gönderecek ve istediği dava türü için kendisi olmadan avukatının dava açmasını sağlayabilecektir