×

Askeri Disiplin Kanunu, Askeri Disiplin Cezaları, Askeri Disiplin Hukuku


Askeri Disiplin Hukuku Nedir?

Disiplinin amacı, kurum ve kuruluşlarda, iç düzenin sağlanması için gerekli olan koşulları ihlal edici fiil ve hareketleri önlemektir. Yani, kamu hizmetinin gereği gibi yürümesi, görevin yerine getirilmesine ilişkin kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge ve genelgelerin hükümlerine uygun davranış ve kurum veya kuruluşun huzurunun sağlanmasını temin etmektir. Bu konuya ilişkin düzenlemeler öngören Disiplin Hukuku, İdare Hukukunun bir alt dalını oluşturmaktadır. Askeri Disiplin hukuku ise Disiplin Hukukunun özel görünüş biçimlerinden birisidir.

 

Askeri Disiplin Hukukunun temel mevzuatını incelediğimizde karşımıza 6413 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu çıkmaktadır. Bu Kanun ile birlikte, Kanun’a tabi olan personelin uyması gereken usul ve esaslar, disiplinsizlikler ve bu disiplinsizliklere karşı uygulama alanı bulan disiplin cezaları, soruşturma, tahkikat, itiraz ve yargı yolu düzenlenmiş bulunmaktadır.

 

 

Kimler Askeri Disiplin Hukuku Kapsamındadır?

Kanun kapsamında hakkında disiplin cezası uygulanabilecek kişiler sırasıyla; Subay, Astsubay, Uzman Erbaş, Erbaş, Sözleşmeli Erbaş ve Erler ile Askeri Öğrencilerdir.

Her ne kadar kanunun ilk halinde Uzman Jandarmalarda 6413 kapsamında değerlendirilmişseler de 2/1/2017 tarihli ve 681 KHK’nin 89 uncu maddesiyle metinde yer alan “uzman jandarma” ibaresi yürürlükten kaldırılmış; daha sonra bu hüküm 1/2/2018 tarihli ve 7073 sayılı Kanunun 88 inci maddesiyle aynen kabul edilerek kanunlaşmış, böylece bu personel 6413’ün uygulama alanının dışında bırakılmıştır.

 

Subay, Astsubay, Uzman Erbaş, Sözleşmeli Erbaş ve Erler Hakkında Verilebilecek Disiplin Cezaları

Kanun’un 11. maddesine göre, Subay, Astsubay, Uzman Erbaş, Sözleşmeli Erbaş ve Erler hakkında verilebilecek disiplin cezaları şu şekildedir:

·        Uyarma

·        Kınama

·        Hizmete kısmi süreli devam

·        Aylıktan kesme

·        Hizmet yerini terk etmeme

·        Oda hapsi

·        Silahlı Kuvvetlerden ayırma

 

Uyarma, kınama, hizmete kısmi süreli devam ve aylıktan kesme cezaları disiplin amirleri tarafından; hizmet yerini terk etmeme ve oda hapsi cezaları disiplin kurulları ve disiplin amirleri tarafından; Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası yüksek disiplin kurulları tarafından verilir.

a) Uyarma Disiplin Cezası

Uyarma cezası; personele, görevinin icrasında veya hâl ve hareketlerinde daha dikkatli olması gerektiğinin yazı ile bildirilmesidir. Uyarma cezasını gerektiren disiplinsizlik fiil ve hâlleri şunlardır:

1.     Emri mütalaa etmek,

2.     Görevde kayıtsızlık,

3.     Hizmet dışındayken amir veya üste saygısızlık,

4.     Mesai çizelgesine uymamak,

5.     Kılık ve kıyafeti bozuk olmak,

6.     Usulsüz müracaat veya şikâyette bulunmak,

7.     İsraf etmek,

8.     Saygısız davranmak,

9.     Başkalarını kötülemek,

10.  Askeri nezaket kurallarına uymamak,

11.  Hizmet haricinde yalan söylemek,

12.  Selamlama yapmamak,

13.  Zamana riayet etmemek,

14.  Mesai dışında aşırı alkol kullanımı,

15.  Görev dönüşü tekmil vermemek,

16.  Kişisel ve çevre temizliğine dikkat etmemek ve

17.  Kendini geliştirmede yetersiz kalmak.

 

b) Kınama Disiplin Cezası

Kınama cezası; personele, görevinin icrasında veya hâl ve hareketlerinde kusurlu olduğunun yazı ile bildirilmesidir. Kınama cezasını gerektiren disiplinsizlik fiil ve hâlleri şunlardır:

1.     Amir veya üste nezaketsizlik,

2.     Meslek etiğine aykırı davranışta bulunmak,

3.     Küfürlü konuşmak,

4.     Askeri silsileyi bozarak hareket etmek,

5.     Uygun olmayan hitaplarda bulunmak,

6.     Sorumluluktan kaçmak,

7.     Askeri eşyayı uygun kullanmamak ve

8.     Sağlığın korunması kurallarına uymamak.

 

 

c) Hizmete Kısmi Süreli Devam Disiplin Cezası

Hizmete kısmi süreli devam cezası; disiplin cezası verilen personele mesai sonrasında günde üç saati ve her hâlde saat 24.00’ü geçmeyecek şekilde, kadro görevinde veya kadro görevi dışında statüsüne uygun askeri hizmetlerin yaptırılmasıdır. Ceza, tatil günleri dışında yerine getirilir ve cezanın yerine getirilmesi esnasında personel hizmette sayılır. Hizmete kısmi süreli devam cezasını gerektiren disiplinsizlik fiil ve hâlleri şunlardır:

1.     Üste saygısızlık,

2.     Görev yerini izinsiz terk etmek,

3.     Temaruz,

4.     Uygunsuz davranışlarda bulunmak ve

5.     Ketum davranmamak.

 

ç) Aylıktan Kesme Disiplin Cezası

Aylıktan kesme cezası; disiplin cezası verilen personelin, sosyal güvenlik mevzuatına göre hesaplanan prime esas kazanç tutarından kanuna ekli (1) sayılı çizelgede belirtilen oranlarda kesinti yapılmasıdır. Ceza, aylığı tahakkuk ettiren birimce personelin aylığından kesilmek suretiyle yerine getirilir. Aylıktan kesme tam lira üzerinden yapılır ve kuruşlar dikkate alınmaz. Aylıktan kesme disiplin cezasını gerektiren disiplinsizlik fiil ve hâlleri şunlardır:

1.     Amire saygısızlık,

2.     Yalan söylemek,

3.     Hizmetle ilgisi olmayan emir vermek,

4.     Maiyetinin gözetiminde ihmal göstermek,

5.     Ayrımcılık yapmak,

6.     Yasak edilen yerlere girmek,

7.     Kayırma talep etmek,

8.     Maiyetinden hediye kabul etmek,

9.     Hizmetteyken siyasi içerikli konuşmak,

10.  Yasaklanmış faaliyetlere katılmak,

11.  İzinsiz olarak garnizonu terk etmek ve

12.  Ulaşım güvenliğini ihlal etmek. 

d) Hizmet Yerini Terk Etmeme Disiplin Cezası

Hizmet yerini terk etmeme cezası; personelin mesai bitiminden sonra görev yaptığı yerden ayrılmayıp resmî daire, kışla, eğitim alanları ile sair yerlerdeki hizmetine devam etmesidir. Bu ceza disiplin amirleri tarafından kanuna ekli (1) sayılı çizelgeye göre; disiplin kurulları tarafından dört ila on güne kadar verilebilir. Ceza verilen personel için uygun bir yatma yeri tahsis edilir. Cezanın yerine getirilmesi sırasında, hizmete ilişkin hâller hariç, günde toplam bir saati geçmemek üzere ziyaretçi kabul edilebilir. Hizmet yerini terk etmeme cezasını gerektiren disiplinsizlik fiil ve hâlleri şunlardır:

1.     Emre itaatsizlik,

2.     Kısa süreli kaçmak,

3.     İzin süresini geçirmek,

4.     Hizmete mahsus eşyaya zarar vermek,

5.     Hediye istemek veya borç almak,

6.     Maiyetinin disiplinsizliği hakkında soruşturma yapmamak,

7.     Asta kötü muamele yapmak,

8.     Nöbet talimatına aykırı hareket etmek,

9.     Hoşnutsuzluk yaratmak,

10.  Tahrik,

11.  Sarhoşluk,

12.  Kumar oynamak,

13.  Yasak edilen malzemeyi bulundurmak,

14.  İzinsiz üyelik,

15.  Disiplin cezasının yerine getirilmesine karşı gelmek ve

16.  Kavga etmek.

 

e) Oda Hapsi Disiplin Cezası

Oda hapsi cezası; bu amaçla tahsis edilecek hapis odasında yerine getirilir. Ceza, ülkede seferberlik ve savaş ilan edilmiş olması ile ülkenin barış zamanında olmasına göre iki farklı usul ve esasa tabi kılınmıştır.

f) Silahlı Kuvvetlerden Ayırma Disiplin Cezası

Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası, personelin tabi olduğu mevzuat hükümlerine göre Türk Silahlı Kuvvetlerinden ilişiğinin kesilmesi veya durumuna göre sözleşmesinin feshedilmesi sonucunu doğurur. Bu cezayı alanlar, seferberlik ve savaş hâlleri haricinde Türk Silahlı Kuvvetlerinde herhangi bir şekilde görev alamazlar. Yükümlülük veya sözleşme süresi sona ermeden Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası alan personel, kalan yükümlülük veya sözleşme süresince Milli Savunma Bakanlığı ve/veya Türk Silahlı Kuvvetleri nam ve hesabına verilen eğitimler, kurslar ve seminerler sonucunda elde ettikleri diploma, sertifika, uzmanlık belgesi, kurs bitirme belgesini kullanamazlar ve bunlara bağlı olarak herhangi bir meslek icra edemezler.

Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası; Milli Savunma Bakanlığı ve kuvvet komutanlıklarında oluşturulacak yüksek disiplin kurulları tarafından verilir ve kararlar ilgisine göre Milli Savunma Bakanı veya ilgili kuvvet komutanı onayı ile yerine getirilir.

Silahlı kuvvetlerden ayırma cezasını gerektiren disiplinsizlik fiil ve hâlleri şunlardır:

1.     Aşırı borçlanmak ve borçlarını ödeyememek,

2.     Ahlaki zayıflık,

3.     Hizmete engel davranışlarda bulunmak,

4.     Gizli bilgileri açıklamak,

5.     İdeolojik veya siyasi amaçlı faaliyetlere karışmak,

6.     Uzun süreli firar etmek,

7.     Disiplinsizliği alışkanlık hâline getirmek,

8.     İffetsiz bir kimse ile evlenmek veya böyle bir kimse ile yaşamak,

9.     Gayri tabii mukarenette bulunmak ve


10.   Terör örgütleriyle ilişkisi olmak.

 

Bunlara ek olarak disiplinsizlik hâllerinin alışkanlık hâline getirilmesi durumunda sözleşmeli subay ve astsubaylar hariç subaylar ve astsubaylar hakkında silahlı kuvvetlerden ayırma cezası verilir. Kanun’un 21. maddesine göre ayırma cezası verilebilir. Bu haller:

1.     En son alınan disiplin cezasının kesinleştiği tarihten geriye doğru son bir yıl içinde on sekiz disiplin cezası puanı veya en az iki farklı disiplin amirinden toplam on iki defa veya daha fazla disiplin cezası almak.

2.     En son alınan disiplin cezasının kesinleştiği tarihten geriye doğru son beş yıl içinde otuz beş disiplin cezası puanı veya en az iki farklı disiplin amirinden toplam yirmi beş defa veya daha fazla disiplin cezası almak.

 

Ancak bu ayırma cezası verilmesi istemiyle gelen dosyaların incelenmesi sonucunda yüksek disiplin kurulunca, cezaların usulüne uygun verilmediğine veya ceza tayininde objektiflikten uzaklaşıldığına kanaat getirilirse verilen cezaların tamamının veya bir kısmının kaldırılmasına yahut personelin görev yerinin değiştirilmesine ve durumunun bir yıllık deneme süresi sonunda yeniden incelenmesine karar verilir.

 

Askeri Disiplin Cezası Verme Görev ve Yetkisi

Disiplinsizlik yaptığı belirlenen personele Kanun’daki yetki sıralamasına göre disiplin amiri tarafından disiplinsizliğine uygun bir ceza verilir. Kanun’un 8. maddesine göre, disiplin amiri olabilmek için; amir konumunda olunması, disiplin cezası verilecek personelden rütbe veya kıdemce büyük olunması, disiplin cezası verilecek kişinin subay, astsubay ve uzman erbaş statüsünde olması hâlinde bu personele sicil verme yetkisinin bulunması gerekir.

 

Disiplin amiri, maiyetindeki bir kişinin disiplinsizlik teşkil edecek fiil veya tutumunu herhangi bir şekilde öğrenmesiyle birlikte olayın araştırılması gerektiğine kanaat getirirse yazılı olarak bir soruşturmacı görevlendirebilir veya şahsen bu bir disiplin soruşturması yürütür.

 

Askeri Disiplinsizliğin Meydana Gelmesi ve Cezalandırılması

Disiplinsizlik, Kanun’da ayrıca hüküm bulunmayan hâllerde kasten veya taksirle işlenebilmektedir. Yani disiplinsizliğin mevcudiyeti için kasten yapılması şart değildir. Ancak aynı fiil nedeniyle Kanun’daki disiplin cezalarından birden fazla ceza verilemeyeceği gibi bir fiil ile birden fazla disiplinsizliğin meydana gelmesi hâlinde ağır olan disiplin cezası verilmesi gerekmektedir.

Ayrıca, bir fiilin diğer kanunlarda idari bir yaptırıma bağlanmış olması veyahut bu fiil nedeniyle ilgili kişi hakkında adli soruşturma ve kovuşturma yapılması aynı fiil nedeniyle disiplin soruşturması ve tahkikat yapılmasını, disiplin cezası verilmesini ve bu cezanın yerine getirilmesini engellememektedir.

Kanun’un Silahlı Kuvvetlerden Ayırma disiplin cezasını düzenleyen 13. maddedeki istisnalar haricinde (Firar ve izin tecavüzü gibi ilgilinin bulunamaması nedeniyle savunma almayı imkânsız hâle getiren zorunlu hâllerde) disiplin amirleri veya disiplin kurulları tarafından savunma alınmadan disiplin cezası verilemez. İsnat olunan hususlar ile savunma için verilen süre açıkça ve yazılı olarak ilgiliye bildirilir. Yüksek disiplin kurulunun görevine giren disiplinsizliklerde verilecek savunma süresi üç iş gününden, diğer disiplinsizliklerde ise iki iş gününden az ve her hâlde beş iş gününden fazla olamaz. Savunması istenen kişinin talebi hâlinde ilave savunma süresi verilebilir. Ancak, ilk verilen savunma süresi ile ilave verilen savunma süresinin toplamı beş iş gününü geçemez. Verilen süre içinde savunmasını yapmayan personel savunma hakkından vazgeçmiş sayılır.


Disiplin Cezası Tesisinde Takdir Yetkisi

Bu Kanunla disiplin cezası vermeye yetkilendirilmiş kişi ve kurullar, disiplin cezası uygulanması ile ilgili takdir haklarını ölçülü, adaletli ve hakkaniyetli bir şekilde kullanırlar. Kullanılan takdir ile disiplin cezası ağırlaştırılabileceği gibi bir derece hafif olan ceza da verilebilir. Buna göre;

Disiplinsizliğin işlendiği tarihten geriye doğru; iki yıl içinde aynı disiplinsizlikten dolayı disiplin cezası alınmış olması veya bir yıl içinde aynı derece cezayı gerektiren başka disiplinsizliklerden dolayı iki defa ceza alınmış olması hâllerinde, Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezası hariç, bir derece ağır ceza verilir.

Disiplin amirleri, personelin; olumlu hizmet, sicil ve disiplin safahatı ile eylemin niteliğini göz önüne alarak bir derece hafif cezayı da uygulayabilir. Ancak takdir hakkı mutlaka gerekçeli olarak kullanılır.

Takdir hakkı kullanılırken;

a) Disiplinsizliğin işleniş biçimi,

b) Disiplinsizliğin işlendiği zaman ve yer,

c) Disiplinsizliğin askeri hizmete olumsuz etkisinin ağırlığı,

ç) Meydana gelen zarar veya tehlikenin ağırlığı,

d) Disiplinsizlik yapan personelin kast veya taksire dayalı kusurunun ağırlığı,

e) Disiplinsizlik yapan personelin daha önceki disiplin durumu,

f) Disiplinsizlik yapan personelin samimi ikrarı ve gösterdiği pişmanlık, gibi hususlar göz önüne alınır.

 

Askeri Disiplin Cezalarına Karşı İtiraz Yolu

Disiplin amirleri ve disiplin kurulları tarafından verilen bütün disiplin cezalarına karşı itiraz mümkündür. Yani bu disiplin cezalarına karşı idare mahkemelerinde iptal davası açmadan önce yetkili merciiye itiraz edilerek söz konusu cezanın kaldırılması mümkündür.

Disiplin amirleri tarafından verilen disiplin cezalarına karşı, cezanın tebliğinden itibaren iki iş günü içinde bir üst disiplin amirine itiraz edilebilir. Süresi içinde itiraz edilmeyen disiplin cezaları kesinleşir. İtiraz halinde, üst disiplin amiri üç iş günü içinde karara bağlar. İtiraz haklı görülürse, üst disiplin amiri verilen cezayı hafifletebileceği gibi kaldırabilir. Aksi halde itiraz reddedilir. Kabul veya ret kararı itiraz edene tebliğ edilerek kesinleşir.

Disiplin kurulu tarafından verilen kararlara karşı tebliğden itibaren beş iş günü içinde teşkilatında disiplin kurulu kurulan komutan veya askeri kurum amiri ile hakkında karar verilen kişi tarafından bir üst komutanlığın disiplin kuruluna iletilmek üzere itiraz edilebilir. Süresinde itiraz edilmemesi halinde ceza kesinleşir. İtiraz üzerine üst komutanlık disiplin subayı tarafından, beş iş günü içinde gerekli inceleme yapılarak dosya disiplin kuruluna sevk edilir. Disiplin kurulu en geç on iş günü içinde dosyayı inceleyerek karar verir. Gerekirse tahkikat yapabilecek olan disiplin kurulu, itirazı yerinde görürse yeni kararı kendisi verir aksi halde itirazı reddeder. İtiraz üzerine verilen kararlar kesindir. Disiplin cezaları kesinleşmesini müteakip yerine getirilir.

 

Askeri Disiplin Cezalarına Karşı Yargı Yolu ve İptal Davası

Hakkında tesis edilen disiplin cezasının hukuka aykırılık içerdiğini düşünen personelin işbu disiplin ceza ya da cezalarına karşı idare mahkemeleri nezdinde iptal davası ile yargı yoluna başvurması mümkündür.

Dava açma süresi, cezanın kesinleşmesinden itibaren başlayacaktır. Yani itiraz üzerine kesinleşen veya itiraz edilmeden kesinleşen disiplin cezalarına karşı iptal davası bu cezanın kesinleşmesi ve ilgilisine tebliğinden itibaren başlamaktadır.

İtiraz üzerine veya itiraz edilmeden kesinleşen disiplin cezalarına karşı açılacak iptal davası genel iptal davası hükümlerine tabidir. Buna göre disiplin cezası kararının kesinleşmesi ile tebliğden itibaren İdari Yargılama Usulü Kanunu madde 7 uyarınca 60 gün içinde idare mahkemeleri nezdinde iptal davası açılabilir.



ALTAY HUKUK & DANIŞMANLIK Tüm Hakları Saklıdır. © 2022 Medyatör İnteraktif